Symposium

[English webpage]

Op dinsdag 26 maart organiseert de christelijke studentenvereniging PAAP (Per Aspera Ad Perfectiora) het Bijbel-Symposium in Leuven, een inspirerend evenement gewijd aan de verkenning van de Bijbel.

Dit symposium brengt prominente sprekers samen, waaronder Gijsbert van den Brink en Anne-Mareike Schol-Wetter, beiden betrokken bij het schrijven van de wetenschapsbijbel. Het symposium belooft niet alleen boeiende lezingen van vooraanstaande experts, maar ook interactieve workshops die gericht zijn op praktische thema’s.

Wij kijken ernaar uit u te verwelkomen op deze dag vol kennisuitwisseling en interactie.

U kunt u hier opgeven:

Planning

13:30 Inloop
13:50 Opening
14:00 Eerste lezing (Dr. Raymond R. Hausoul)
15:00 Tweede lezing (Prof. Dr. Gijsbert van den Brink)
16:00 Pauze
16:30 Workshops
16:00 Pauze
16:30 Workshops
– Albert Groothedde (stichting ‘Steun Messiasbelijdende Joden’)
– Stefan Vermeulen (Open Doors)
– Robert Westerveld (Ethnos 360)
18:00 Avondeten
19:00 Laatste lezing (Dr. Anne-Mareike Schol-Wetter)
19:30 Q&A
20:30 Gelegenheid voor ontspanning en conversaties

Sprekers Lezingen

Dr. Raymond R. Hausoul
Deze toespraak richt zich op de vraag welke invloed het op het christelijke leven vandaag heeft dat de Bijbel begint met de schepping en de idyllische beschrijving van het leven in een tuin, en eindigt met de nieuwe schepping en het leven in het hemelse Jeruzalem. Wat is de betekenis van Eden in de Bijbelse openbaring en welke invloed heeft dit op het Bijbelse spreken over redding en vernieuwing? De Bijbelse hoop kenmerkt zich namelijk door de belofte van een nieuwe hemel en aarde, waarin grenzen worden verlegd door de transformatie van de totale schepping. We zullen daarom nagaan wat dit begin en einde voor hermeneutische voordelen biedt bij de bestudering van de Bijbel. Dit zal illustratief worden aangetoond in de waarde-toekenning van de natuur in de christelijke reddingsleer en toekomstverwachting.

Prof. Dr. Gijsbert van den Brink
In mijn lezing “Transhumanisme en Bijbelse Visies op het Hiernamaals” wil ik me richten op de relevantie van de Bijbel en de bijbelse interpretatie voor onze beoordeling van de huidige idealen van het oneindig verlengen van het menselijk leven door technologische middelen. Hierbij zal ik twee bijdragen aan de “Wetenschapsbijbel” verduidelijken: die over “transhumanisme” en “dood en het hiernamaals”. Tegenwoordig is de droom van het transhumanisme geenszins meer zozeer een “sciencefiction” fantasie als voorheen: gezien de snelle ontwikkelingen in kunstmatige intelligentie, nanotechnologie en robotica, worden pogingen om het gemiddelde menselijke leven aanzienlijk te verlengen steeds realistischer. Maar hoe verhouden dergelijke idealen zich tot bijbelse aanduidingen dat mensen een vastgestelde levensduur hebben gekregen door God? Kunnen we transhumanistische aspiraties toejuichen zoals we ooit pacemakers verwelkomden, of is er hier een grens die we niet mogen overschrijden? Hoe moet de obsessie van transhumanisme met het verkrijgen van eeuwig leven worden beoordeeld in het licht van bijbelse opvattingen over dood en eeuwig leven?

Dr. Anne-Mareike Schol-Wetter
Het recht van de sterkste? De zeven vinkjes van de Bijbel

De Bijbel heeft niet de beste reputatie als het om hedendaagse hot topics zoals gendergelijkheid, slavernij(verleden) en onze omgang met de natuur gaat. En dat is te begrijpen: regelmatig werd en wordt met de Bijbel in de hand de status quo verdedigd. Maar is dat terecht? Hoe verhouden schurende Bijbelteksten over slaven, vrouwen en de mens als heerser over de schepping zich tot de grote lijn van het Bijbelse verhaal? In haar lezing gaat Anne-Mareike Schol-Wetter, oud-testamentica en hoofd Bijbelgebruik bij het Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap, op zoek naar antwoorden.

Sprekers Workshop

Stefan Vermeulen (Open Doors)
Ik ben Stefan Vermeulen, 61 jaar, 41 jaar getrouwd en woonachtig in Temse. Wij hebben 3 kinderen en 4 kleinkinderen.
Ik ben opgegroeid in een positief christelijk gezin in Antwerpen. En Heidi, mijn vrouw is opgegroeid in Sint-Niklaas, in een predikantsgezin. Ik ben van kinds af aan vertrouwd met de BEZ, nu Vianova, waaruit de Bijbelschool in Brussel is ontstaan en wat uitgegroeid is tot wat nu de ETF is.

Graag wil ik ingaan op uw vraag ‘welke rol de Bijbel inneemt in ons werk bij Open Doors’.
Ik wil in de workshop aanhalen welke rol de Bijbel inneemt in mijn persoonlijk leven. Om dan over te gaan naar wat is OpenDoors, wat doet OpenDoors en welke rol speelt de Bijbel bij het werk en het doel van OpenDoors. Ik wil een paar bedieningen van OpenDoors aanhalen en de plaats, de rol van de Bijbel hierin.
OpenDoors heeft in 25 landen een kantoor en werkt in meer dan 60 landen over de hele wereld. Zonder de Bijbel heeft OpenDoors geen bestaansrecht meen ik.

Albert Groothedde (Stichting Messiasbelijdende Joden)
Het lijkt soms alsof christenen zijn vergeten dat ook het Nieuwe Testament eerst en vooral een Joods boek is. Vrijwel alle auteurs waren Joden, leefden als Joden en theologiseerden als Joden. Dat geldt ook voor dé Hoofdpersoon van het Nieuwe Testament: Jezus Christus.

In deze workshop betoog en illustreer ik waarom het voor christenen van belang is om op de hoogte te zijn van de eerste eeuwse Joodse cultuur. Ook introduceer ik een aantal zinvolle bronnen die je als theoloog kunnen helpen om het Joodse karakter van de Bijbel beter te doorzien. Daarbij zal ik uitdrukkelijk ook aandacht vragen voor publicaties van messiasbelijdende Joden die wat dit betreft een brugfunctie kunnen vervullen tussen ‘heidense’ christenen en de Joodse taal en cultuur.

De workshopleider is Albert Groothedde. Albert studeerde Beleid en bestuur in internationale organisaties aan de Rijksuniversiteit Groningen en Theologie in Apeldoorn, Utrecht, Kampen en Jeruzalem.

Na dertien werkzaam te zijn geweest als journalist, werkte hij van 2018-2023 namens het Centrum voor Israelstudies als theoloog in Jeruzalem. Sinds 1 december jl. is hij actief als theologisch medewerker voor de Stichting Steun Messiasbelijdende Joden. Daarnaast volgt hij de predikantsmaster aan de Protestants Theologische Universiteit in Amsterdam.

Robert Westerveld (Ethnos360)
In 1994 zijn mijn vrouw Nicole en ik naar Papoea Nieuw Guinea uitgereisd om daar een niet bereikte bevolkingsgroep met Gods Woord te bereiken. Na een korte tijd van oriëntatie in het land, maakte de Heere ons duidelijk dat Hij ons gebruiken wilde in de Yagwoia stam in de Hooglanden van Papoea Nieuw Guinea. In 1995 verhuisden we naar de Yagwoia stam en begonnen we de taal en cultuur van de Yagwoia mensen te leren. Nadat we onze taal- en cultuurstudie hadden afgerond, begonnen we met het vertalen van Gods Woord in de Yagwoia taal en het maken van Bijbellessen om die de mensen te onderwijzen. Mensen kwamen tot geloof in het eerste dorp waar we onderwezen en met hen begonnen we samen te komen en gingen we ook mensen in andere dorpen onderwijzen. Zo ontstonden er ook gemeentes in die andere dorpen. In 2007 hebben we de vertaling van het Nieuwe Testament afgerond en zijn sinds die tijd bezig met vertaling van boeken uit het Oude Testament. Inmiddels zijn we in Nederland woonachtig en werken we daar verder aan vertaling van de boeken van het Oude Testament voor de Yagwoia mensen en zijn ieder jaar voor zo’n 6 weken in de stam om de vertaling met de gelovigen te controleren en tijd met de gelovigen van de verschillende gemeentes in de stam te besteden.

De workshop zal gaan over Bijbelvertaling en Bijbelonderwijs in een bevolkingsgroep die nog niet met Gods Woord in hun taal bereikt is.

Q&A Panel

Zoals te zien is op de planning, wordt er voor een diner gezorgd. Na het diner is er een Q&A Panel, geleid door prof. dr. Koert van Bekkum. In dit uur kunnen vragen worden gesteld aan enkele sprekers van de dag.
De sprekers die deelnemen aan het Q&A Panel zijn:

– Prof. dr. Koert van Bekkum (als gespreksleider)
– Dr. Raymond R. Hausoul
– Prof. Dr. Gijsbert van den Brink
– Dr. Anne-Mareike Schol-Wetter
– Robert Westerveld (zendeling bij Ethnos360)
– Stefan Vermeulen (Open Doors)

Praktische informatie

  • Kosten, inclusief eten en drinken, zijn €12,50.
  • Het Symposium is voornamelijk in het Engels.
  • Locatie: Sint-Jansbergsesteenweg 97, Leuven (ETF).