Per Aspera Ad Perfectiora (PAAP) is een christelijke studentenvereniging* in Leuven. Het is een zelfstandige vereniging die functioneert binnen de werking van de Evangelische Theologische Faculteit (ETF). Het wezen van de vereniging kan omschreven worden als een plaats van ontmoeting en gesprek, die aan studenten en bewoners van de ETF de gelegenheid biedt om, op basis van de uitgangspunten van de ETF, gestalte te geven aan het studentenleven. De vereniging zet zich in voor de belangen van de studenten en pedabewoners en wil onderlinge contacten tussen studenten, pedabewoners en ook stafleden bevorderen. Ze zorgt voor zowel verdieping en verbreding in het geloof als ontspanning naast de studie.
Dit doen we door wekelijkse activiteiten zoals de kelder- en kringavonden:
-Op de kelderavonden is iedereen van harte welkom in onze studentenkelder. Onder het genot van een drankje en een versnapering is er de mogelijkheid voor goede gesprekken met medestudenten of professoren.
-De leden zijn verdeeld in kleine groepjes (kringen) die elke week samenkomen voor Bijbelstudie en/of gesprekken over een bepaald thema. Twee keer in de maand komen de kringen in de kelder bijeen voor een gezamenlijke kringavond waarbij er vaak een gastspreker wordt uitgenodigd.
Maar ook zijn alle leden welkom op de OpenKotentocht, de Algemene Leden Vergaderingen, het Symposium, het Gala, en de activiteiten van de sport-en-spel-commissie en PAAP-op-Reis-commissie.
De vereniging wordt bestuurd door een 3 tot 5 koppig bestuur dat elk jaar opnieuw gekozen wordt op de Algemene Ledenvergadering. Daarnaast worden zij geholpen met het organiseren en draaiende houden van de activiteiten door verschillende commissies zoals:
*Voor de Hollanders: Het karakter van de vereniging kan door de sterke verbondenheid met Theologie vergeleken worden met wat in Nederland bekend is als ‘studievereniging’.
Geschiedenis
Op 2 mei 2011, Na een dag van hard werken en studeren, besloten enkele studenten van de ETF in het gezelschap van een docent, een Belgisch schenklocaal, de Tabor geheten, met een bezoek te vereren. Onder het genot van voortreffelijk belgisch bier, werden aanvankelijk diepgaande gesprekken gevoerd over de rol en de betekenis van het studentenleven, zoals dit zich aan de ETF afspeelt. Het idee ontstond, dat er zoiets als een forum geschapen moest worden, waarop niet alleen de theologie, maar ook de onderlinge verbondenheid, gearticuleerd door christelijke waarden en normen, maar ook door bepaalde mores die nou eenmaal bij het studentenleven horen, hun beslag zouden krijgen…Hoewel er sinds oktober 2011 al enkele plannen bestonden voor het oprichten van een dergelijke vereniging werd op deze gedenkwaardige avond in mei de knoop definitief doorgehakt. De vereniging was geboren!
Maar die vereniging moest natuurlijk ook een naam krijgen. Door middel van een wedstrijd kwamen een aantal opties naar voren, maar één inzending was duidelijk de winnaar, vanwege de uitzonderlijke tweeledigheid die de naam met zich mee draagt, enerzijds in haar volledig uitgeschreven vorm, anderzijds in haar afkorting…
Naam
Per Astera Ad Perfectiora is een parodie op de bekende latijnse spreuk: ‘Per aspera ad astra’, wat betekent: via moeilijkheden naar de sterren.
Aspera. (Een neutrum pluralis van het adjectief asper, wat ‘hard’, ‘moeilijk’ betekent). Bij die aspera, de moeilijke dingen, kunnen we bijvoorbeeld denken aan de eerste stappen op het gebied van theologie of een andere studie. Maar ook moeilijkheden in je geloof, of andere vlakken van je leven. Daar moet je doorheen. Het gaat per, dat wil zeggen: door middel van deze aspera, ergens naar toe.
Namelijk: Perfectiora. (Het neutrium pluralis van perfectior, een vergrotende trap van perfectus wat ‘volmaakt’ of ‘excellent’ kan betekenen.) Het werd in het klassieke Latijn gebruikt voor een orator, die een complete en excellente rede hield. De comparativus gaat nog een stapje verder: het gaat om personen, zaken, en dingen die nóg excellenter zijn dan excellent.
Maar dit slaat uiteraard niet op verwachte studieresultaten of onberispelijk gedrag. Er werd eenvoudigweg gezocht naar een Latijnse term, die een weg baande door de aspera, en ook nog een mooie naam zou opleveren voor de vereniging. De gekozen naam PAAP is een sympathieke en tegelijk aansprekende wijze om de vereniging te situeren in het voornamelijk Rooms-Katholieke Leuven. De naam PAAP is geenszins bedoeld als polemiek, zoals in vroeger tijden maar al te vaak het geval was. Integendeel: het is een onderstreping van het feit dat de protestantse theologie aan deze faculteit zich verbonden voelt met de kerk der eeuwen.